在日チェコ商工会議所へようこそ

Welcome to Czech Chamber of Commerce and Industry in Japan (CCCIJ)

(Source: pracujvesvete.cz)

WORKING HOLIDAY V JAPONSKU

Working holiday víza v Japonsku jsou skvělou zprávou a novinkou možnostmi práce v zahraničí. Tento program se oficiálně spouští na základě dohody mezi vládou České republiky a Japonska o vízech pracovní dovolené, která vstoupila v platnost 1. listopadu 2018. Tato víza umožní mladým Čechům cestovat a příležitostně pracovat v Japonsku po dobu až 1 roku. A koho by nelákalo strávit čas v zemi vycházejícího slunce, že?

Pracovní dovolená v Japonsku

Víza pracovní dovolené do Japonska (Working holiday) jsou poskytována s cílem vzájemného porozumění mezi jednotlivými státy a také poznání kultury a životního stylu v zemi. Mladým lidem je tak dána jedinečná možnost práce v zahraničí, kdy mohou poznat lépe a po delší dobu život v jedné z nejvyspělejších ekonomik světa.

Je třeba upozornit, že cílem cesty do Japonska v rámci Working holiday musí být především strávení dovolené a možnost práce má být pouze pomoc pro usnadnění cestování po finanční stránce. Obdobně je to také u WH programů v některých dalších státech jako je Izrael, Tchaj-wan nebo Jižní Korea.

Co umožní Working holiday víza v Japonsku?

Pracovní dovolená neboli Working holiday víza jsou udělena na dobu až 1 roku ode dne vstupu na území Japonska, kdy je cestovateli umožněno pracovat bez pracovního povolení za účelem zajištění financování cesty. Do Japonska by měl žadatel vycestovat během 3 měsíců od udělení víza.

Stejně jako v rámci jiných Working holiday programů i zde je účast omezena počtem účastníků. Pro Českou republiku je tedy přidělena kvóta 400 účastníků ročně, kteří splňují podmínky programu a mohou do Japonska na Working holiday víza vycestovat.

Podmínky pro Working holiday víza v Japonsku

  • Být občanem České republiky a v době žádosti o WH vízum pobývat na území ČR.
  • Splňovat věkovou podmínku 18 – 30 let (včetně).
  • Nebýt doprovázen závislými osobami.
  • Mít platný cestovní pas, s dobou platnosti přesahující plánovanou dobu pobytu v Japonsku alespoň o 3 měsíce.
  • Prokázat dostatečné množství finančních prostředků pro úhradu životních nákladu během 1. měsíce v Japonsku.
  • Mít zpáteční letenku nebo dostatečné finanční prostředky na její zakoupení.
  • Být prvožadatelem o pracovní dovolenou v Japonsku. Nikdy dříve se tohoto programu neúčastnit.
  • Zřídit si dostatečné zdravotní pojištění.
  • Splňovat zdravotní požadavky pro vstup do Japonska.
  • Mít čistý výpis z trestního rejstříku.

Oficiální informace týkající se Working holiday programu v Japonsku najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR a na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Japonska. Pro podrobnější a dodatečné informace k Working holiday vízům kontaktujte příslušný zastupitelský úřad v Praze.

Žádost o WH do Japonska

O Working holiday víza je možné žádat na Velvyslanectví Japonska v Praze. V průběhu žádosti o vízum můžeš být vyzván k doložení potřebných dokumentů a také k osobnímu pohovoru, kdy pracovník velvyslanectví posoudí způsobilost.

V Japonsku po příletu na WH

Účastníci programu musí do 14 dnů od doby, kdy najdou své nové bydlení navštívit místní kancelář Ministerstva spravedlnost (Ministry of Justice) a oznámit zde, kde bydlí. Na základě toho jim bude vystavena rezidenční karta.

Možnosti práce v Japonsku

Pokud ti budou udělena víza, nezapomínej, že účastníkům Working holiday programu v Japonsku není dovoleno pracovat v barech, kabaretech, nočních klubech, hazardních zařízeních nebo jiných podnicích, které jsou v rozporu s morálními hodnotami Japonska.

Na stránkách Ministerstva zahraničních věcí Japonska je nabízena možnost asistence při hledání práce anglicky (nebo jinými jazyky) mluvícím cizincům v Centru služeb pro cizince  ve městech Tokyo, Osaka a Nagoya (Employment Service Center for Foreigners). Informace k tomuto tématu najdete na stránce japonského Ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních služeb.

Práce a cestování v Japonsku

Cestování v Japonsku

Japonsko, země vycházejícího slunce, pravděpodobně nepatří k těm nejčastěji navštěvovaným destinacím pravděpodobně díky vysokým cenám a možná také jazykové bariéře, přesto má rozhodně co nabídnout.

Kombinace velkolepých měst, nedotčené přírody i dávných tradic

Ostrovní stát východní Asie v Tichém oceánu se může pyšnit nejen krásnými a neobvyklými scenériemi přírody, ale také moderními městy i dávnými tradicemi a chrámy.

Japonsko se rozprostírá na několika tisících ostrovů a ostrůvků, z nichž nejznámější a také největší jsou Honšú, Kjúšú, Hokkaido, Okinawa a Šikoku.

Nejpopulárnější a tedy turisty často navštěvovaná města Tokyo, Kjóto nebo Osaka se nachází na ostrově Honšú, nad kterým dohlíží také symbol Japonska, sopka Fudži.

Pracovní dovolená v Japonsku

Kdy do Japonska vyrazit?

Pokud do Japonska vyrazíš v rámci Working holiday víz, zažiješ tak všechna roční období. Určitě si během března a dubna nenecháš ujít slavné kvetoucí sakury. V žádném ročním období se ale rozhodně nudit nebudeš, protože v Japonsku se pořád něco děje.

Co se počasí týče, hodně záleží, na jakém ostrově se budeš pohybovat. Obecně se ale dá říci, že Japonsko se rozkládá v mírném a subtropickém pásu. A i když je zde léto (srpen, září) horké, je třeba se připravit na velmi vysokou vlhkost.

WH víza v Japonsku už čekají

Buddhistické chrámy, kreslené komiksy a animé. Výborné čerstvé sushi, pomíjivé kvetoucí sakury i nádherné gejši. Nejmodernější města, kvalitní elektronika nebo třeba zápasy sumo – to vše k Japonsku patří.

A během Working holiday víz to můžeš objevovat na vlastní kůži. Po celý rok v přátelské atmosféře mezi místními obyvateli, kteří jsou nejen velmi pracovití, ale především usměvaví, zdvořilí a ochotní za jakékoliv situace pomoci.

Informace a fotografie byli převzané z webu Pracujvesvete.cz